8. 6. 11

S prevala Podmeja na Mrzlico - 7. 6. 2011

Danes smo pripravljeni na najslabše, saj je dež napovedan po celi Sloveniji. S kombijem se zapeljemo skozi Trbovlje, potem pa po vijugasti cesti na preval Podmeja (724m). 
Tu je tudi meja med občino Trbovlje (naselje Knezdol) in občino Prebold (naselje Marija Reka) ter lovski dom, pri katerem parkiramo. Nad njim se markirana pot vzpenja skozi gozd, potem pa spet spusti. Po asfaltirani cesti jo mahamo mimo celega naselja vikendov, potem pa je spet prijetnejši makedam, bližnjice pa tudi po gozdnih potkah. 
Gozd je poln kresnic, ko pa pridemo do travnikov, kar ne moremo verjeti, kakšno bogastvo cvetja premorejo. Med drugim nas pozdravljajo orlice, zlato jabolko, zlati koren, nageljčki... 
V dolino pa se odpirajo razgledi na savinjsko in zasavsko stran. Dolina Save je eno samo megleno morje, iz katerega se dvigajo hribi kot otoki. Vlage je tudi v zraku veliko, zato nam po licih polzijo debele kaplje potu. 
Še vzpon po strmi poti na vrh Mrzlice, potem pa navzdol h koči (1119m). Prijeten prostor z igrali pred kočo in zračna terasa nas gostita kar nekaj časa, saj je treba malicati, se okrepčati s čajem in kavo, Anica in Franci pa nas še dodatno pogostita s pehtranovo potico in vinom. 
Na poti v dolino spet občudujemo cvetoči gozd in travnike ter razglede, ki so v bližnjih dolinah zdaj brez megle. Bolj daljna obzorja pa ostajajo zastrta in nebo se polni z oblaki. 
V lovskem domu se po skupno dveh urah in pol hoje prileže pivo, Anica da na mizo še orehovo potico, kar tri škatle slastnih češenj se znajdejo zraven nje: prava pojedina, ki jo zalijemo še s kavico. Kaj pa dež? Napoved o njem se uresniči šele zvečer, ko smo mi že davno pod streho.
Več fotografij:
Video:
Spletne strani:

Ni komentarjev: