19. 6. 12

Ajdovski gradec - 11. 6. 2012

Vremenska napoved ni kaj prida, pa to Ponedeljkove skupine navadno ne odvrne od pohoda. 
Saj ne bomo šli daleč, rečemo, in se zapeljemo do Prešne Loke. Ajdovski gradec že vidimo pred sabo, treba pa je po nekaj časa precej blatni poti do potoka, potem pa navkreber. Gobe so krive, da je pot še malo širša kot po navadi. 
Pri zgodovinskih ostankih le malo počivamo, potem pa se po vijugasti poti spustimo do s slamo pokrite hiške, kjer danes uradujeta Muca Copatarica in Gozdni mož. 
No, nista pričakovala ravno nas, otroci iz vrtca pridejo k njima v goste, zakaj pa ne bi malo uživali tudi mi, mladi po srcu. Ob potoku in nekajkrat preko njega gremo v smeri Zabukovja, potem pa zavijemo med zidanice in vinograde Podvrha. Kar preveč poslopij je tu zraslo in prevelika so, ampak, kaj hočemo: kosanje med sosedi je pač priljubljeni šport Slovencev. 
Pri turistični kmetiji Grobelnik udobno malicamo, gospodinjo pa poprosimo, da nam skuha kavo. Kako zadiši taka, doma kuhana! 
Pod Ajdovskim gradcem pešačimo do Vranja, potem pa nazaj proti Prešni Loki. Vmes je treba še nazdraviti gostoljubni vaščanki za rojstni dan, pred vstopom v avtomobile pa oprati čevlje. Poleg njih pa še tudi grla. 
Do tega trenutka so nam padavine prizanašale: le tu ali tam kakšna kapljica, zdaj pa se res ulije kot iz škafa in na Pečju rabimo dežnike, da pridemo do prijazne počitniške hiše Anice in Francija. 
Tu se nam pridružijo še nekateri člani skupine in z obilno hrano in pijačo proslavimo Aničin rojstni dan. 
Zagreti fotografi se zapeljemo nazaj v Žurkov Dol, kjer nas navduši njiva pšenice  z neverjetno veliko plavice. Kako veliko lepega in dobrega na en sam dan, ki ni veliko obetal!
Video:

Ni komentarjev: