24. 4. 22

Voda v Brežicah - 20. 4. 2022

Večina se nas ob osmih zbere na Avtobusni postaji Sevnica, nekaj se nam jih pridruži še na poti do Krškega, skupaj nas je 44. Namenjeni pa smo v Brežice v okviru skupnega projekta Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica in Komunale Sevnica, dan bo posvečen vodi. Z nami je vodič Dejan Cizl, ki nikoli ne pozabi poudariti, da je njegova babica z Loga. 

V Brežicah parkiramo blizu Gradu Brežice, 



potem pa se sprehodimo po starem delu mesta, ki so ga lepo opremili z informacijami na rjavih stebričkih. 



Ob tem spoznamo stari vodnjak, ki je bil najstarejši objekt pri oskrbi z vodo. Potem je tu vodovodni stolp, ki ga obnavljajo, tretji sistem pa je sedanji vodovod.

V Gradu Brežice vodenje po Posavskem muzeju prevzame kustos Boštjan Kolar, ki izhaja iz Planine pri Sevnici. 



Popelje nas preko poslikanega stopnišča do kapele, potem pa po zanimivo zasnovani razstavi o štirih elementih: zemlja, ogenj, zrak, voda. 



Tej zadnji se še posebno posvetimo in najdemo kar veliko razstavljenega s sevniškega področja. Tudi umetniških zbirk ne zanemarimo, ogledamo pa si tudi del z novejšo zgodovino. 


Pravi dragulj je Viteška dvorana, po kateri se lahko sprehodite tudi virtualno.

Utrujenim od ogledov nam zadiši kavica, ki jo najdemo v bližnjih lokalih. 


Z avtobusom pot nadaljujemo do Mosteca, kjer si ogledamo edini brod, ki je še ostal na Savi (vozi od leta 1885), z njim pa se popeljemo tudi preko reke. Dobro smo razpoloženi in oglasi se pesem.

Gostilna Krulc se hvali, da je najstarejša gostilna v Posavju, saj tu strežejo gostom že od leta 1529, menda so tudi Matiji Gubcu. Nam postrežejo z dvema vrstama juhe, postrvijo (danes se posvečamo vodi), krompirjem in jabolčnim zavitkom. Malo še posedimo, potem pa je treba naprej.


Zapeljemo se do Kapel, kjer nas pozdravi predsednik Sveta Krajevne skupnosti Ivan Urek, ki je tudi povezan s Sevnici: služboval je na Policiji. 


Ogledamo si film o Jovsih in 
Dobravi


potem pa z roba vasi pod cerkvijo zazremo v dolino,  kjer je včasih zaradi glinenih tal nastalo pravo jezero, ki so ga imenovali po nemško Jauchsee (gnojnično jezero). Od tod tudi nenavadno ime za te močvirske travnike s pravim bogastvom rastlin in živali. 

Še vožnja skozi nižinski gozd Dobrava in nazaj v Brežice, 


kjer se ustavimo ob Hidroelektrarni Brežice in sprehodimo ob "brežiškem morju". Zdaj pa domov!

Kar skozi Sevnico se peljemo, pa ob Sevnični do prostora, 


kjer Komunala Sevnica parkira svoje tovornjake. 


Danes nam s ponosom pokažejo napravo za predelavo odpadlega olja, ki je potem uporabno kot pogonsko gorivo. Vsak dobi še posodo za zbiranje gospodinjskega odpadnega olja in s tem zaključimo bogat in koristno preživet dan.

Več o Brežicah.
Več o Kapelah in Jovsih

Več posnetkov
Video:

 







Ni komentarjev: