27. 9. 17

Ljubljana - 26. 9. 2017

V teh dneh poteka v Ljubljani v Cankarjevem domu 17. Festival za tretje življenjsko obdobje. S prijateljico Tilčko ga vsako leto obiščeva. Najprej je treba obiskati tržnico in tam napasti oči, se podkrepiti z malici in še kavo, potem pa proti prizorišču. Pa naju pred staro univerzo zmotita dve stvari. 


Velik žerjav - aha, spet nekaj delajo. Pa ni tako: dogaja se "Kosilo v zraku", predzadnjeni dan tega dogajanja je že in skoraj ne bo več priložnosti, da bi večerjali 50 metrov visoko v zraku za 89 evrov po osebi. Mimo pripojejo Kalinko še Rusinje v narodnih nošah. Pogled na grad je pa še vedno enak - lep.


V Cankarjevem domu mrgoli od obiskovalcev in obiskovalk. Ponudniki se v treh etažah trudijo prodati svoje toplice, izlete, zdravniške in zobozdravniške usluge, mazila, zdravila, pripomočke za zdravje in dobro počutje ... Nekateri samo z besedo in nasmehom, drugi s kakšno drobno degustacijo.


Odprti oder dela s polno paro in to skoraj dobesedno, ker naletiva ravno na nastop Mladih žurerk iz Tržišča, ki s Cancanom dobro ogrejejo občinstvo in morajo svoj nastop ponoviti. V drugi etaži se oglašajo nežni zvoki citer in zraven zazveni spontana pesem. Najbolj živahno pa je v tretji etaži, kjer imajo svoje prikaze društva upokojencev. 


Medgeneracijski oder gosti pevske in instrumentalne sestave, tudi tu vlada sproščeno in veselo vzdušje. Kdo bi ob vsem tem hodil še na resna predavanja in okrogle mize? 


Ampak nečesa še ne kaže zamuditi: fotografski mojster Dejan Mijović razstavlja v Mali galeriji. Fotografije, ki so polne vsebine, v črnobeli tehniki pripovedujejo neštete zgodbe.


Ob štirih popoldne je v Linhartovi dvorani 9. Večer pesmi in plesa. Zastonjskih vstopnic, ki jih je bilo mogoče rezervirati po spletu, je že pred dnevi zmanjkalo, zato sva s prijateljico lovili "karto več". Uspelo nama je, saj društva naročajo bolj na široko. Dve uri uživanja ob pesmih, instrumentalnih izvedbah, dramskih prizorih, le folklore je bilo tokrat bolj malo.
Potem pa na vlak in domov počivat po zanimivem in doživetij polnem dnevu.


2 komentarja:

kr ena pravi ...

Ko sem na sliki zagledala žerjav, sem bila prepričana, da sta se odločili za kosilo v zraku :) Lp, Nadja

Romana Ivačič pravi ...

Imam rada višine, ampak tokrat je bilo menda vse razprodano. Na srečo ... :-)