6. 10. 08

Kum ali, koliko je stara Elka - 6. 10. 2008

Kombi pod skrbnim Vinkovim vodstvom brzi proti Zasavju. Zidani Most, Hrastnik, Trbovlje, potem pa zavijemo v hrib. Strma in ozka je ta cesta do Dobovca, ampak tri ure vzpona na Kum je danes za nas preveč. S tole vožnjo bomo dolžino poti prepolovili. Kje parkirati? Zapeljemo se še malo naprej po cesti proti Kumu in glej: pred lovsko kočo je dovolj prostora. Ampak na tistile tabli pa nekaj piše! "Parkiranje je dovoljeno vsem, ki potrebujejo parkirni prostor. LD Dobovec" Kaj takega! Hvala za prijaznost!
Sonce je pregnalo megle, v dolini se kažejo naselja, med nje sili trboveljski veliki dimnik, v daljavi se odpirajo gore. Elka nam ponudi okrepčilo - slastne piškote in nared smo za pešačenje. Malo po cesti, potem po travniku, pri smučišču Lontovž pa zavijemo v gozd. Pod nogami prijetno šumi odpadlo listje, osvežujoči vetrič pa nam hladi vroče čelo. Na vrhu Kuma (1220 metrov) pošteno piha, zato zavetje najdemo v gostoljubnem planinskem domu, ki je danes izjemoma odprt. In razlog? Naša Elka slavi!



Elka se pa heca, da jih osemdeset ma,
pa kakorkol pogledaš, se nič ji ne pozna...
Tako ji zapojemo in zaželimo, da bi še veliko časa hodili skupaj. Razveseli se foto knjige z njenimi posnetki na planinskih poteh, toplih copat in po poti nabranega šopka. Še niste pokusili v tem domu jetrnih klobas z redkvico, bučnim oljem in bučnimi semeni? Kaj pa še čakate? Ne boste verjeli: nadaljujemo s pečenicami in kislim zeljem, jabolčnim zavitkom, poplaknemo vse z dobrim refoškom in kavo... Še dobro, da se vračamo samo navzdol. Na obzorju se razkazuje Triglav, Kamniške so nekam blizu, vmes pa prava paleta jesenskih barv. Ko smo spet pri kombiju, nas Elka spet preseneti: vsak dobi stekleničko s plemenito vsebino in ročno skvačkanim prtičkom. Hvala ti, Elka, in vse dobro na poteh in doma!


Ni komentarjev: