29. 5. 13

Po poteh zgodovine - 29. 5. 2013

Zagnani raziskovalec zgodovine Vinko Zalezina nam je v Grajskih novicah odkril že marsikatero zanimivost iz davnih dni, vodil pa je že tudi študijski krožek Spoznavanje naravnih vrednot v okviru Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica po svojih poteh. 
Danes je spet srečanje z njim v Orešju nad Sevnico. V lepem jutru nam pred svojo hišo razloži svojo teorijo, ki jo deli z doktorjem patrom Karlom Gržanom - "kakor na nebu, tako na zemlji". Svet okrog nas naj bi bil zemeljska preslikava ozvezdja Oven, eno samo svetišče, mi pa gremo iskat dokaze. 

Vodnik nam na prepričljiv način pokaže ostanke zidov in področja davnih gradišč iz časa megalitske kulture  s svetišči iz velikih kamnov. 
Ob tem brodimo po pravih poljanah borovničevja, ki že kaže svoje zelene in v manjši meri zrele plodove. Pohod pa ne pomeni samo ukvarjanja z davno zgodovino, je prilika, da najdemo tudi bunker, v katerem se je skrival avstralski vojak med drugo svetovno vojno, 
pa ostanke domačij družin, ki so se preselile v dolino v iskanju boljših življenjskih pogojev. Mah, trava, grmovje in drevje prerašča vse te ostanke iz preteklosti. Zamislimo se nad dejstvom, da je pred drugo svetovno vojno tu okrog živelo 127 ljudi, danes pa še samo 27. 
Resnica pa je tudi, da še vedno premalo poznamo kraje nedaleč od doma, ne cenimo njihovih lepot, premalo vemo o davnih civilizacijah z očitno visoko razvito kulturo.
Druženje zaključimo v Zavetišču pod Svetim Rokom, kjer ob dobrotah in pijači končujemo delo v tem študijskem letu, se Vinku in Ljubotu zahvalimo za vodenje ter obljubimo, da se v jeseni spet vidimo.
Video:

Ni komentarjev: