7. 5. 13

Debenec in Šentrupert - 6. 5. 2013

Za danes je pa vremenska napoved res slaba, ne splača se odhajati kam daleč, hoja po cesti bi bila še najbolj primerna. Ponedeljkova skupina Planinskega društva Lisca Sevnica se odloči za Debenec, najprej pa se je treba v Mokronogu okrepiti s kavico. S kombijem se zapeljemo do naselja Beli Grič, ki ima v bistvu dve cerkvi, v megli vidimo tudi cerkev na Žalostni gori, v dolini še dve, še ena je v Mokronogu ... So tu ljudje res tako grešni? :-) 
Parkirni prostor najdemo pred gasilskim domom, potem pa krenemo proti cerkvi Svetega Križa s pokopališčem. 
Hiše ob cesti so tihe in izgledajo zapuščeno, ljudje so v službah, vrtovi pa ponujajo razkošje cvetja: spominčice, srčki, španski bezeg različnih barv, potonike ... Dež je vse lepo umil in na listih in cvetovih pustil polno vodnih biserčkov. 
Spuščamo se v dolino proti Gorenji vasi, ki se kopa v zeleni barvi, hribe okrog pa krasijo nežne bele meglice. 
Kmalu smo na križišču cest in naša pot se začne vzpenjati. Ponekod je res strma in ovinkasta, v zraku je veliko vlage, zato tudi od čela kaplja. 
Lepote cvetočega čemaža so dober izgovor za postanek in počitek. Na Križnem Vrhu nas pozdravita dve beli psički z gospodarico, v vinogradih pa lahko opazimo, kako dolge poganjke so že naredile trte. Skoraj po ravnem se sprehodimo mimo kmetije naselja Debenec, potem pa spet povzpnemo do okrepčevalnice Koča Plaz Debenec. 
Zelo lepo urejen objekt in okolica, za malico izkoristimo pokrito teraso, kjer so nam privoščili celo blazine na klopeh in stolih. Mogoče bi se še dlje zadržali in šli še malo naokrog, če ne bi nenadoma zagrmelo in to nam je bil znak za povratek v dolino. Do sedaj nam je dež prizanesel, zdaj pa so se nebeške zapornice odprle in vneto iščemo vetrovke, pelerine, dežnike. Padavin je toliko, da nas po asfaltu spremljajo potočki, k sreči pa naša pot ni dolga.
Ker se je zvedrilo in, da ne bi bili prehitro doma, se zapeljemo še do Šentruperta in sprehodimo po Deželi kozolcev
Mnenja o takih muzejih na prostem so sicer deljena: nekateri mislijo, naj bi stare stavbe ohranili na mestu, kjer so bile originalno zgrajene, po drugi strani pa je obiskovalcem dobrodošlo, če vidijo več stvari na enem mestu. 19 objektov je postavljenih precej skupaj, mogoče pa bo vtis drugačen, ko bo zraslo posajeno drevje med njimi. Na vsak način pa je pohvalno, da poskušamo ohraniti to posebnost slovenske arhitekture, saj na terenu služijo kozolci v glavnem le še reklamnim tablam.
Gotska cerkev Svetega Ruperta v središču kraja, ki so jo zgradili v 15. stoletju na temelju še starejših cerkev, je  gotovo vredna naše pozornosti. Imamo srečo, da jo vidimo slovesno okrašeno in pripravljeno za popoldanski sprejem relikvij Svetega Janeza Boska. Tako kulturno končamo današnje potepanje.
KAJ BO DEŽ IN MALO MOČE, ČE NAM HODITI SE ZAHOČE!
Video:

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Pozdravljena,
tale vaš pohod nama je s prijateljico dal idejo za današnji izlet. Ker je vreme zdržalo sva se z Debenca spustili v Mirno in se čez vasi Volčje njive, Glinek... Ostrožnik vrnili nazaj na Beli Grič. Skupaj je zneslo dobrih 15 km prijetne hoje.

Lp,
Ljubica Zemljak

Romana Ivačič pravi ...

Krasno!Vredno posnemanja - povratek po drugi strani. Uživajta! Lp, Romana.