11. 1. 08

Posavje - 23. 10. 2007

Spet je čas za izlet z Društvom upokojencev. Tokrat v neznano. Kar veliko truda nas je stalo, da smo ali pa tudi nismo ugotovili vse točke, kjer smo se ustavili. Nekaj pa nam je bilo kmalu jasno: končna točka je gotovo Dular v Kostanjku, saj drugje nimajo prostora za dva avtobusa izletnikov.
In res je bilo tako. Ampak po vrsti: najprej se je treba okrepiti z malico, v gostilni Štefanič v Brežicah nam je res šla v slast.
Kam pa naprej? Komaj smo ugotovili, da je naš cilj Banova domačija v Artičah. Lepo so jo obnovili in bo ostala priča preteklosti za bodoče rodove. Sploh, če jo bodo znali ohraniti živo z delavnicami, kot so peka kruha, ličkanje...

Pri avtobusu dobimo štručke za vmesno malico in zalijemo jih, kje drugje kot v vinski kleti v Leskovcu pri Krškem. Simpatična vodička nam je razložila marsikaj o kletarjenju in vrlinah njihovega vina, ko smo vse skupaj tudi poskusili, smo res tudi verjeli.

Pri nadaljevanju poti je večina mislila, da gremo v Pleterje, ampak ustavili smo se prej - v Kostanjevici. Prijazni župnik nam je slikovito predstavil zgodovino cerkve in Kostanjevice, po tem pa se je prilegel še sprehod po tem nenavadnem mestu na otoku Krke, ki je po novem celo sedež občine. Marsikomu se je prilegla še kakšna pijača kot uvertura v veselo druženje ob večerji in plesu.

Ni komentarjev: