11. 1. 08

Prekmurje - 5. - 9. 11. 2007

Prekmurje je področje, ki ga v Sloveniji verjetno najmanj poznamo. To je bil razlog (malo pa tudi ugodna cena v hotelu Diana), da sva se s Tilčko odločili pet dni preživeti v Murski Soboti. Z veseljem sva ugotovili, da so avtobusne zveze ugodne, noge pa so nama tudi dobro služile, tako sva obredli kar precejšen del sveta preko Mure. Murska Sobota se ponaša z veliko evangeličansko in lepo rimokatoliško cerkvijo, poleg običajnega pa so tu tudi ostanki židovskega pokopališča.
Velika demokracija glede veroizpovedi torej.








Nedaleč od največjega mesta tega področja je še Rakičan z bolnico,domom starejših občanov, srednjo kmetijsko in medicinsko šolo, da starega dvorca niti ne omenjam.






Drugi dan sva se zapeljali v Lendavo. Navdušilo naju je lepo urejeno zdravilišče s hotelom Lipa, čudili sva se kilometrom in kilometrom vinskih goric, pritegnilo pa naju je tudi staro trško jedro s cerkvijo, sinagogo, novim kulturnim domom madžarske manjšine in s starim gradom na vzpetini.
Mumije starega vojščaka v cerkvici svete Trojice nisva videli, pili pa sva baje njegovo kri v obliki vina.









Prijetna vasica Bogojina je bila dopoldne skoraj izumrla. Naju je najbolj zanimala cerkev, v katero je arhitekt Plečnik vtkal keramiko tega okolja. Nekaj zelo nenavadnega za tiste čase, danes bi se nam zdelo samo po sebi umevno. Nad cerkvijo se začnejo nizati vinogradi in lepo se je bilo sprehoditi do vrha in še na razgledni stolp.


Avtobusi so ob delavnikih tod kar pogosti, zato sva se lahko popeljali še do Moravskih toplic, ki so se razvile v velikansko zdravilišče. Trije hoteli, veliko novih počitniških hišic poleg tistih starih s slamnatimi strehami, novi bazeni... veliko... ogromno... za moj okus že preveliko.



Četrti dan je bil namenjen obisku Beltincev, ki ima zanimivo cerkev, stari grad, ki ga obnavljajo, gradijo pa še velik dom za starejše občane. Preko polja se je mogoče sprehoditi do Mure in obiskati mlin na reki, se celo popeljati z brodom preko vode.


Zadnji dan nama vreme ni bilo naklonjeno. Kljub dežju sva se odpravili v Dobrovnik, da bi občudovali orhideje, ki je vzgaja podjetje Ocean Orchids. Pa sva vse lahko gledali samo od daleč, ker so se pripravljali na otvoritev tropskega vrta, ta pa je bila samo za posebej vabljene. Pa kdaj drugič!



Ni komentarjev: