29. 6. 15

Podgorje in Ivce - 29. 6. 2015

Ob sedmih se nas zbere šest za zadnji pohod Ponedeljkove skupine Planinskega društva Lisca Sevnica v spomladanskem roku. 


Z dvema avtomobiloma se zapeljemo do cerkve Svete Marije Rožnovenske v Podgorju. Med zelenimi ploskvami gozdov se kot v jezerih pojavlja megla v dolinah. Mi pa pot pod noge nakreber v gozd. Na začetku se strmo dvigamo, potem strmina malo popusti. Kar dobro se ogrejemo, ko se nad nami pojavi Darinkino in Jankovo zavetišče na Ivcah. Tu je bil včasih Darinkin dom, potem dolga leta zarasla parcela, ki sta jo z Jankom pridno izkrčila in spremenila v košček zelenega raja. Še dobro se spomnim, kako smo drugega septembra leta 2007 sevniški planinci z gosti slovesno odprli ta objekt. Od takrat je nastala že marsikatera izboljšava, tudi elektriko iz sončnih celic pridobivata gospodarja. 

Pri Janku, Darinki je vedno lepo:
na svežem smo zraku, je vedro nebo.
Tu v zelenje se zagledam, se lepo imam,
s hrano in pijačo tu se pocartam,
tu se pocartam, lepo se res imam
in veselju se predam. (Melodija: En hribček bom kupil)



Janko in Vinko nam pripravita gostoljubni sprejem z žgano pijačo, čajem in hrustljavo pogačo z ocvirki. Sprehodimo se do razgledišča, kjer je pred nami Zabukovje, potem Metni vrh, malo bolj zadaj Veliki Trn in Studenec, na obzorju pa Sljeme, Gorjanci ... Na drugi strani se nam kaže cerkev Svete Trojice, pogled pa seže vse do Uršlje gore. 


Pod našimi nogami pa bogastvo cvetja na negnojenem travniku. Ljubo nam razloži, kako je bila tu vas, ki so jo Nemci leta 1944 požgali, ljudje pa so se izselili v dolino. Med drevjem in grmovjem je še mogoče tu in tam videti ostanke nekdanjih zidov. 
Vračamo se k zavetišču, kjer diši po slastnem mesu, h kateremu nam prija paradižnikova in fižolova solata, vse skupaj pa je treba primerno zalivati. Saj ni treba, da je vedno razlog za gostijo, ampak tokrat ga imamo: Anica praznuje rojstni dan.

Anica naša zdaj praznik slavi,
sreča naj spremlja te vse tvoje dni!
Zadovoljstva dosti, varen ti korak,
zdravja in veselja, to želi ti vsak.
To želi ti vsak, varen ti korak
in na zdravje mnogokrat!


Zgornji posnetek: Ljubo Motore.

Gostitelji vedo: Po srcu mladi guncamo se radi.


Zgornji posnetek: Ljubo Motore.

Po kavi se je počasi treba odpraviti v dolino in zaključiti to lepo dopoldne.

Več posnetkov
Video:

Ni komentarjev: